13 Eylül 2013 Cuma

Atölye Duyuruları

ATÖLYELER DUYURUSU

(Scroll Down For English)



Açıkalan Sanat Kolektifi (ASK)’nin düzenlediği “Zemberek” başlıklı sergi ve atölyeler dizisi, 7-22 Eylül tarihleri arasında Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde.



Yakın dönem tarihinde tanık olduğumuz siyasal, politik ve kültürel süreçlere bir eleştiri üreten Zemberek Sergisi sanatçıları arasında; Arzu Yayıntaş, Beksultan Oğuz, Betül Akzambaklar, Burhan Yılmaz, Cüneyt Çelik, Evrim Kavcar, Hangar Sanat Oluşumu (Atilla İlkyaz, Cebrail Ötgün, Cezmi Orhan), Hazal Aksoy, İnsel İnal, Mahal, Nazım Serhat Fırat, Neriman Polat, Özge Ünlütürk, Seçkin Tercan, Seher Uysal, Selin Kocagöncü, Tuğçe Kızılağıl, Yusuf Murat Şen yer alıyor.



“Zemberek” süresince farklı içeriklerde atölyeler de gerçekleştirilecek.



ASK, “Zemberek” ile sanatın birleştirici, ilerici ve özgürleştirici karakteriyle mücadeleyi daha ileri taşımak; emekten ve özgürlükten yana bir sanata alan açıyor.


ATÖLYELER

İşlevdışı Atölye 1
Fotoğraflar için tıklayınız. 

Evrim Kavcar 
8 Eylül Pazar 15.00 - 17.00 

Atölye kapsamında, nesnelerin işlev dışı kullanımı üzerine tanıklıklar arşivleniyor. Nesnelerin bu kullanımının "nasıl"ı, otorite ve biat kültürüne göre konumu tartışılıyor. Nesnelerin işlev dışı kullanım yöntemlerini çalışıp, yeni kullanımlar tasarlanıyor. 

“Yaşadığımız coğrafyada, yokluklar ve pratik zekanın buluşması sonucu halihazırdaki nesnelerin işlevleri dışı kullanımı yaygındır. Faraş, mangal ateşi üzerinde yelpaze gibi kullanılır. Yoğurt kapları, yağ tenekeleri saksıdır. Tahta kasalar, taburedir. Pet şişe gaz maskesidir.” 

Geri Dönüşüm Atölyesi 2

Gazeteden Taş Yapımı 
Arzu Yayıntaş - Neriman Polat 
09 Eylül Pazartesi 18.30 - 20.30 
19 Eylül Perşembe 18.30 - 20.30 

Atölye çalışması kapsamında, iktidar yanlısı ana akım gazeteleri, kağıt hamuruna dönüştürülüp taş haline getirilerek yeniden üretiliyor. Atölye sürecinde gazeteler dönüştürülürken katılımcılar medya deneyimlerini de birbirleri ile paylaşma imkanı buluyor. Atölyede katılımcıları, işlemden geçirmek üzere yanlarında getirdiği gazeteleri, istediği boyutta taşlara dönüştürüyor. 

“Gezi eylemleri boyunca ana akım medyanın tutumu, büyük medya holdinglerinin basın özgürlüğünü ayaklar altına almadaki utanç verici rollerini gözler önüne bir kez daha serdi. Ana akım medyanın gerçekleri saklayan, iktidarın sözcüsü haline gelen, parayı ve gücü takip eden, sansürcü tutumu yıllardır sürse de hiçbir zaman bu kadar geniş bir kesim için aşikar olmamıştı. Öyle ki genel anlamda hiçbirinin bir hükmü ya da güvenilirliği kalmadı. Gazetecilerin tutuklanması, sansür ve açılan davalar sonucunda hükümet baskısı altında hiç olmadığı kadar sıkıntılı bir zamandan geçen eleştirel medya ise farklı çıkış yolları arayarak haber yapmaya çalışıyor.” 

Malzemeler: Eski gazeteler, katılımcı sayısı kadar plastik kap, su, plastik tutkal, duvar kağıdı tutkalı, blender. (Malzemeler atölye sırasında verilecektir, katılımcılar ellerinde bulunan eski gazetelerle atölyeye katkı sağlayabilirler.) 

Pankartların Dili Atölyesi 3
Fotoğraflar için tıklayınız,

Özge Ünlütürk 
14 Eylül Cumartesi 14.00 - 16.00 

Atölye kapsamında; Türkiye’de, hatta Osmanlı’da toplumsal mücadelelerin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla birlikte kitlesel hareketlerin en önemli enstrümanlarından biri olan pankartın biçimsel ve fikirsel dönüşümünü inceliyor. 

Atölye, siyasi parametrelerin tamamen değiştiği ve toplumsal muhalefetin yeniden şekillendiği bir dönemde, günümüz toplumsal hareketlerini önceleyen mücadelelerin ışığında, çeşitli muhalif kesimlerin hükümet karşısında aldıkları tavrı, kitlesel eylemlerdeki pankartlardan yola çıkarak tartışmaya açıyor. 

Pankartların Dili Atölyesi; son 10 yılda farklı içerikteki kitlesel eylemlerde bir kırılma noktası olarak tarif ettiğimiz Haziran Direnişi’nde kullanılan pankartlar üzerinden yeni bir okuma yapıyor. 

Sanatsal Pratikte Etik 4
Fotoğraflar için tıklayınız,


Selin Kocagöncü 
15 Eylül Pazar 13.00 - 16.00 

Atölyede, günümüz sanatsal pratiğinde etiğin rolünün ne olması gerektiğine dair, yakın sanat tarihinden örnekler inceleyerek oluşturulan sorulara, ortaklaşa yanıt aranıyor. 

Atölyeye ilk dakikadan lafın açılması için, tartışmak istediğiniz bir sorunuzla gelmenizi öneririz. 

Geri Dönüşüm Atölyesi 5
Fotoğraflar için tıklayınız,


Solucan Kompostu Atölyesi 
Arzu Yayıntaş - Neriman Polat 21 Eylül Cumartesi 14.00 - 16.00 

Atölye kapsamında, kompost yapımı süreciyle ilgili bilgi paylaşımı gerçekleşiyor ve evde kırmızı solucanla kompost yapmanın püf noktaları paylaşılıyor. Atölyede her katılımcı kendi solucan kovasını yaparak, kendi solucan ailesini evine götürecek. Katılımcılar, kurdukları yeni solucan ailesini çoğaltıp, daha sonra başkaları ile paylaşabiliyor olacak. 

“Her geçen gün daha fazla tüketmeye odaklanıyoruz ve atıklarımızı daha az önemser hale geliyoruz. Şehirlerde, doğanın döngüsünden kopuk ve geceleri yıldızları göremeden yaşıyoruz. Oysa daha farklı tüketim ve üretim alışkanlıkları geliştirmek ve doğa ile bağlantımızı koparmamamız mümkün. 

Evdeki mutfak atıklarımızı hızlı bir şekilde toprak gübresine dönüştürmek için kullanacağımız solucan kovalarının yapılacağı bu atölye, sorgulamadan kabul ettiğimiz üretim ve tüketim alışkanlıklarımıza bir bakış atmak için bir ilk adım.” 

Malzemeler: Matkap, katılımcı sayısı başına iki adet kova (katılımcı tarafından temin edilecektir, restoranlarda kullanılan 9 kiloluk yoğurt kapları idealdir), karton, su, bir leğen ya da genişçe kap, toprak, kuru yaprak 

*Kovalar dışındaki malzemeler ve solucanlar atölye sırasında verilecektir.


ANNOUNCEMENT 
FOR 
WORKSHOPS

A series of workshops and an exhibition under the headline “The Mainspring” , curated by Acikalan Art Collective, is going to take place between September, 7th – 22th in Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi.

The artists who meant to criticise the recent social political and cultural agenda through their works are; Arzu Yayıntaş, Beksultan Oğuz, Betül Akzambaklar, Burhan Yılmaz, Cüneyt Çelik, Evrim Kavcar, Hangar Sanat Oluşumu (Atilla İlkyaz, Cebrail Ötgün, Cezmi Orhan), Hazal Aksoy, İnsel İnal, Mahal, Nazım Serhat Fırat, Neriman Polat, Özge Ünlütürk, Seçkin Tercan, Seher Uysal, Selin Kocagöncü, Tuğçe Kızılağıl, Yusuf Murat Şen.

During the event “Mainspring” a series of workshops with varied contexts will be organized.

Along with “Mainspring” ASK arranges a new plaform for arts supporting the labour and freedom, with its unifying, freeing, progressive character.

WORKSHOPS:

Dysfunctional Workshop: 

Evrim Kavcar September, 8th, 15:00- 17:00 

The practicality when meeting the lack or shortage of material helps to create new functions for objects. The workshop intends to study these new functions and design new objects which will also be archived after the event. 

Re-cycling Workshop Making Stones With Newpapers


Arzu Yayıntaş- Neriman Polat September 9th, Monday 18:30 – 20:30 
September 19th, Thursday 18:30- 20:30 

The workshop includes producing stones out of useless mainstream newspapers by making woodpulps. 

The Language of Placards 

Özge Ünlütürk 
September 14th, Saturday, 14:00 – 16:00 

The transformation of the typical placards and banners both formally and ideally in the last ten years in varied occasions will be examined and the placards used in the Resisantance this June is going to be reviewed through the event. 

Ethics in Artistic Practice 

Selin Kocagöncü 
September 15th, Sunday 13:00 – 16:00 

The role of the ethics in recent artisctic events and an a review of the examples will be the subject of a mutual discussion with participants. 

Re-cycling Workshop 

Worm Composting Workshop: 
Arzu Yayıntaş- Neriman Polat September, 21st Saturday 14:00 – 16:00 

As the beginning of a new step to question the habits of production and consumption, the workshop means to give information and share experiences in worm composting and its application at homes.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder